• προηγούμενη έκδοση
T.S.I.
  • Αρχική
  • Νέα & Ανακοινώσεις
    • Διαύγεια
    • Θέσεις Εργασίας
  • Το Ι.Τ.Σ.
    • Οργάνωση
    • Προσωπικό
    • Έντυπα
    • Οδηγός Χρηματοδότησης
  • Ερευνητικά Έργα
  • Επικοινωνία
  • English
  • Search
  • Menu Menu

Partensor

You are here: Home1 / Partensor

Partensor

Παράλληλοι Αλγόριθμοι και Υλοποιήσεις για Επεξεργασία πολύ Μεγάλων Τανυστών

  • Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Ένωση, Εθνικοί Πόροι
  • Project Acronym: Partensor
  • Πρόγραμμα: Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίςα “ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ”
  • Προϋπολογισμός:
  • Ημερομηνία Έναρξης: 28η Ιουνίου 2018
  • Διάρκεια:  36 μήνες
  • Website(s): www

Πληροφορίες

Σύντομη Περιγραφή

ΤΑΝΥΣΤΕΣ

Oι τανυστές (tensors) είναι μαθηματικά αντικείμενα τα οποία, πρόσφατα, έχουν προσελκύσει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της δυνατότητάς τους να μοντελοποιούν πολυδιάστατα δεδομένα. Η παραγοντοποίηση (factorization) τανυστών σε λανθάνοντες παράγοντες (latent factors) είναι πολύ χρήσιμη για διαδικασίες όπως επιλογή χαρακτηριστικών, μείωση διαστάσεων, συμπίεση, οπτικοποίηση, και ερμηνεία δεδομένων. H πλήρωση (completion) τανυστών, όπου καλούμαστε να “προβλέψουμε” τις τιμές αγνώστων στοιχείων των τανυστών, είναι εξαιρετικά σημαντική σε εφαρμογές όπως συστήματα συστάσεων (recommendation systems). Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετά πακέτα λογισμικού (n-way Toolbox, Tensorlab, Tensor-Toolbox) για την επεξεργασία τανυστών, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την αυξανόμενη σπουδαιότητά τους. Σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές, οι τανυστές τους οποίους καλούμαστε να χειριστούμε έχουν δισεκατομμύρια στοιχεία, γεγονός το οποίο κάνει εξαιρετικά δύσκολη την επεξεργασία τους σε συμβατικούς υπολογιστές. Τα διαθέσιμα πακέτα λογισμικού είναι κυρίως σειριακές υλοποιήσεις βασισμένες σε MATLAB, με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλα για την επεξεργασία πολύ μεγάλων τανυστών. Εκτιμούμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος επεξεργασίας πολύ μεγάλων τανυστών είναι μέσω παράλληλων υπερυπολογιστών.

FMRI

H λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού τομογράφου (fMRI) αποτελεί πλέον μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου.  Πρόκειται για μια τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί την απεικόνιση μαγνητικών αντηχήσεων (MRI) ώστε να εκτιμηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω της ανίχνευσης τοπικών μεταβολών στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος.

Το fMRI χρησιμοποιείται τόσο για έρευνες σχετικά με την λειτουργία του εγκεφάλου, όσο και ως διαγνωστικό εργαλείο. Μέσω του fMRI είναι δυνατή η μελέτη των νευρωνικών δικτύων, που σχηματίζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο προκειμένου να επιτελεστούν εγκεφαλικές λειτουργίες, σε επίπεδο τοπολογίας και δομής. H εξαγωγή συμπερασμάτων πάνω στην εγκεφαλική λειτουργία, όπως η δομή και η μορφολογία των νευρωνικών δικτύων, επιτυγχάνεται εξετάζοντας πολλαπλά υγιή υποκείμενα που επιτελούν κοινές λειτουργίες. Η χρήση του fMRI ως διαγνωστικό εργαλείο έχει προταθεί για πολλές ασθένειες μέσα από έναν μεγάλο αριθμό εργασιών. Τυχόν αποκλίσεις και αλλοιώσεις στα χαρακτηριστικά των νευρωνικών δικτύων μπορούν να διαπιστωθούν εγκαίρως, ακόμα και σε προσυμπτωματικό στάδιο, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών (νόσος του Alzheimer, νόσος του Parkinson, κ.α.) ή ψυχικών διαταραχών (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κ.α).

Η ανάλυση των fMRI δεδομένων είναι ιδιαιτέρως σύνθετη, κυρίως λόγω δύο παραγόντων. Ο πρώτος παράγοντας συνδέεται με την ανάγκη για υψηλή χωρική και χρονική ευκρίνεια, το οποίο οδηγεί στην δημιουργία δεδομένων μεγάλου όγκου.  Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στη φύση των δεδομένων. Το fMRI σήμα δεν σχετίζεται άμεσα με τη νευρωνική δραστηριότητα, αλλά με τις μεταβολές στα επίπεδα οξυγόνου που παρατηρούνται τοπικά και συνδέονται με τις μεταβολικές απαιτήσεις των νευρώνων (συσχετισμένων και ασυσχέτιστων με μια συγκεκριμένη εγκεφαλική λειτουργία). Επιπλέον, το fMRI σήμα είναι ασθενές και επικαλύπτεται από πολλές πηγές θορύβου που σχετίζονται με τη διαδικασία λήψης του σήματος. Επομένως, η επεξεργασία του fMRI αποτελείται από την απομάκρυνση του θορύβου (προ-επεξεργασία), όπως και των ασυσχέτιστων με τη μελετώμενη εγκεφαλική λειτουργία συνιστωσών, καθώς και στην εξαγωγή πληροφορίας για τη νευρωνική λειτουργία.

Οι μέθοδοι επεξεργασίας του fMRI σήματος, μετά το στάδιο της προ-επεξεργασίας,  χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εμφανίζονται οι μέθοδοι ανάλυσης μίας μεταβλητής (univariate analysis methods), οι οποίες βασίζονται στην ανάλυση του σήματος που προκύπτει από κάθε περιοχή του εγκεφάλου ξεχωριστά (voxel-wise signal analysis). Στη δεύτερη κατηγορία εμφανίζονται οι μέθοδοι ανάλυσης πολλών μεταβλητών (multivariate analysis methods),  οι οποίες αναλύουν μαζίκα τα σήματα που προκύπτουν από κάθε περιοχή του εγκεφάλου και στοχεύουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων πάνω στον τρόπο με τον οποίο μια εγκεφαλική λειτουργία επιτελείται σε έναν ανθρώπινο εγκεφάλο (εύρεση νευρωνικών δικτύων συσχετισμένα με μια εγκεφαλική λειτουργία και χρονική συμπεριφορά αυτών).

Μια νέα τάση στις μεθόδους ανάλυσης πολλών μεταβλητών αποτελεί η χρήση τανυστικών μοντέλων (PARAFAC και TUCKER). Σε αντίθεση με τις δημοφιλέστερες μεθόδους ανάλυσης πολλών μεταβλητών (PCA, ICA, κ.α) , η χρήση τανυστικών μοντέλων επιτρέπει την ανάλυση δεδομένων διατηρώντας την πολυδιάστατη δομή τους και προσφέρει μοναδικές αποσυνθέσεις των δεδομένων (μοντέλο PARAFAC) σε συνιστώσες, όπου κάθε μια εκφράζεται από ένα σύνολο μονοδιάστατων υπογραφών, καθιστώντας ευκολότερη την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Όταν τα δεδομένα δεν χαρακτηρίζονται από την πολυγραμμική δομή του μοντέλου PARAFAC,  παρουσιάζονται φαινόμενα εκφυλισμού κατά τη διαδικασία αποσύνθεσης με αποτέλεσμα την εξαγωγή συνιστώσων που παρουσιάζουν έντονη συγγραμικότητα και είναι άνευ χρήσιμης προς ερμηνεία πληροφορίας.

Τα fMRI δεδομένα δεν ακολουθούν την πολυγραμμική δομή του μοντέλου PARAFAC, καθώς τα σήματα που αντιστοιχούν σε γειτονικές περιοχές παρουσιάζουν φαινόμενα καθυστερήμενης συσχέτισης λόγω των αιμοδυναμικών φαινομένων που αναπτύσσονται στο εσωτερικού του εγκεφάλου. Προκειμένου να καταστεί εφικτή η επεξεργασία των fMRI δεδομένων έχουν προταθεί στη βιβλιογράφια παραλλαγές του μοντέλου PARAFAC,  όπου οι καθυστερήσεις μεταξύ σημάτων που προέρχονται από γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου έχουν προβλεφθεί. Συγκεκριμένα, έχουν προταθεί μοντέλα που ενσωματώνουν την ύπαρξη μοναδικών καθυστερήσεων για κάθε voxel ανά συνιστώσα (Shift Invariant PARAFAC),  όπως και την ύπαρξη ενός παραμετροποιήσιμου πλήθους καθυστερήσεων για κάθε voxel ανά συνιστώσα (Convolutive PARAFAC). Ωστόσω, η διαδικασία αποσύνθεσης, και για τα δύο μοντέλα, είναι ιδιαιτέρα χρονοβόρα και δεν έχει προταθεί κάποιο σχήμα παράλληλης αποσύνθεσης, όπως και κάποια μέθοδος εκτίμησης του ενδεδειγμένου πλήθους συνιστωσών.

Στόχοι Έργου

Ο στόχος του PARTENSOR είναι διπλός:

  1. Ανάπτυξη Parallel Toolbox για επεξεργασία πολύ μεγάλων τανυστών. Πρόσφατα, στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αναπτυχθεί σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στην περιοχή της Παραγοντοποίησης Τανυστών (ΠΤ). Αυτή η δραστηριότητα έχει οδηγήσει 1) σε δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά και 2) σε παράλληλες υλοποιήσεις, μέσω C++ και Message Passing Interface (MPI), αλγορίθμων ΠΤ σε συστήματα κατανεμημένης μνήμης (distributed memory). Εκτός από την ΠΤ, το toolbox θα περιλαμβάνει μία λίστα παραγοντοποιήσεων και πληρώσεων, όπως Tucker, INDSCAL, PARAFAC2, ανάλογα με τη φύση των δεδομένων. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα επιβολής δομής στους λανθάνοντες παράγοντες, όπως αραιότητα, συμμετρία, ορθογωνιότητα, κ.α.
    Για τη μεγιστοποίηση της εφαρμοσιμότητας του toolbox σε πολυεπεξεργαστικά συστήματα διαφόρων ειδών (κατανεμημένης ή διαμοιρασμένης μνήμης, συνδυασμό CPU-GPU, κτλ), θα αναπτύξουμε υλοποιήσεις των αλγορίθμων σε MPI, OpenMP, και OpenCL.
  2. Ανάπτυξη παράλληλων αλγορίθμων τανυστών για την επεξεργασία fMRI. H λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) είναι η πιο σύγχρονη και δημοφιλέστερη μέθοδος χαρτογράφησης του ανθρώπινου εγκεφάλου με σημαντικές εφαρμογές στην κλινική πράξη (νευρολογία και νευροχειρουργική). Η ανάλυση των δεδομένων fMRI είναι εξαιρετικά απαιτητική εξαιτίας συνδυασμού μεγάλου όγκου δεδομένων και μικρού σηματοθορυβικού λόγου (signal-to-noise ratio). Η χρήση τανυστικών μοντέλων για την ανάλυση δεδομένων fMRI έχει προσελκύσει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον πρόσφατα διότι διατηρεί την πολυδιάστατη δομή τους. Όμως, γενικά, τα κλασσικά τανυστικά μοντέλα δεν είναι πλήρως συμβατά με τα δεδομένα fMRI. Στόχος μας είναι η κατάστρωση τανυστικών μοντέλων κατάλληλων για μοντελοποίηση δεδομένων fMRI, και η ανάπτυξη παράλληλων αλγορίθμων για την παραγοντοποίηση ή την πλήρωσή τους.
    Στα πλαίσια του PARTENSOR, προβλέπεται επίσης αξιολόγηση της εγκυρότητας των μοντέλων που θα αναπτυχθούν σε πραγματικά δεδομένα από ικανό αριθμό δοκιμασιών ενεργοποίησης (κινητικών και νοητικών) και ατόμων, σε σύγκριση με υφιστάμενες, πρότυπες διαδικασίες ανάλυσης και εξαγωγής χαρτών ενεργοποίησης.
Αποτελέσματα

Δημοσιεύσεις

σύνδεσμος στο site του έργου: https://www.partensor.com/el/dimosieyseis-kai-nea

Εταίροι
  • Telecommunication Systems Institute – Greece
  • NEUROCOM SA – Greece
  • University of Crete – Greece
ΕΠΑνΕΚ Banner Greek version

Άλλα Έργα

All 15 /Εθνικά Έργα 0 /Έργα Ε.Ε. 0 /Ιδιωτικά Έργα 0

Green.Dat.AI

Energy-efficient AI-ready Data Spaces

AI4RecNets

Artificial Intelligence (AI) Driven Co-design of Recommendation and Networking Algorithms

SecOPERA

Secure OPen source softwarE and hardwaRe Adaptable framework

EMERALDS

Extreme-scale Urban Mobility Data Analytics as a Service

EDGELESS

Cognitive edge-cloud with serverless computing

SUN

Social and hUman ceNtered XR

CLIMOS

Climate Monitoring and Decision Support Framework for Sand Fly-Borne Diseases Detection and Mitigation with Cost-Benefit and Climate-Policy Measures.

ORAMA

Data Driven Control of Delay Systems With Application to Connected and Automated Vehicles
Platoons

SENTINEL

Bridging the security, privacy and data protection gap for smaller enterprises in Europe

OPTIMA

Optimizing Industrial Applications for Heterogeneous HPC systems

EnerMAN

ENERgy-efficient manufacturing system MANagement

ΕΛΑΙΩΝ

Καινοτόμα Μεθοδολογικά Εργαλεία για Ιχνηλασιμότητα, Πιστοποίηση και Έλεγχο Αυθεντικότητας Ελαιολάδου και Ελαίας

AERAS

A CybEr range tRaining platform for medicAl organisations and systems Security

IntellIoT

Intelligent, distributed, human-centered and trustworthy IoT environments

Cyrene

Certifying the Security and Resilience of Supply Chain Services
Load more

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Πολυτεχνείο Κρήτης

Πολιτική Απορρήτου και Cookies

Τελευταία Νέα

  • Έγκριση Πρακτικού Επιτροπής Αξιολόγησης για τη σύναψη μίας σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, στα πλαίσια του έργου με ακρωνύμιο“ REBECCA – No 101097224”, κωδικός Ε.Π.Ι.Τ.Σ. 60047.28 Φεβρουαρίου, 2023 - 9:50 πμ
  • Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων, ΑΠ.415/60047.2 Φεβρουαρίου, 2023 - 11:13 πμ
  • Έναρξη του προγράμματος IntellIoT, ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο προϋπολογισμού €8εκ. με αντικείμενο τη Επόμενη Γενιά συστημάτων IoT13 Δεκεμβρίου, 2020 - 12:49 μμ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων – ΕΠΙΤΣ

Πολυτεχνείο Κρήτης

Πολυτεχνειούπολη – Κουνουπιδιανά

Τ.Κ. : 73100, Χανιά – Κρήτη

© Copyright - T.S.I. Created by: Median Web Solutions
  • Mail
  • Αρχική
  • Νέα & Ανακοινώσεις
  • Το Ι.Τ.Σ.
  • Ερευνητικά Έργα
  • Επικοινωνία
  • English
ECOSCALE EDRA
Scroll to top

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.

Αποδοχή ΌλωνΡυθμίσεις

Ρυθμίσεις Cookie και Απορρήτου



How we use cookies


Ενδέχεται να ζητήσουμε τη ρύθμιση cookie στη συσκευή σας. Χρησιμοποιούμε cookies για να μας ενημερώνουμε όταν επισκέπτεστε τους ιστότοπούς μας, πώς αλληλεπιδράτε μαζί μας, να εμπλουτίζουμε την εμπειρία χρήστη σας και να προσαρμόσουμε τη σχέση σας με τον ιστότοπό μας.

Κάντε κλικ στις διάφορες επικεφαλίδες των κατηγοριών για να μάθετε περισσότερα. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε κάποιες από τις προτιμήσεις σας. Σημειώστε ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στους ιστότοπούς μας και στις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε.
Essential Website Cookies


Αυτά τα cookies είναι απολύτως απαραίτητα για να σας παρέχουμε υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπού μας και για να χρησιμοποιήσετε ορισμένες από τις δυνατότητες του.

Επειδή αυτά τα cookies είναι απολύτως απαραίτητα για την παράδοση του ιστότοπου, δεν μπορείτε να τα αρνηθείτε χωρίς να επηρεάσετε τη λειτουργία του ιστότοπού μας. Μπορείτε να τα αποκλείσετε ή να τα διαγράψετε αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας και αναγκάζοντας τον αποκλεισμό όλων των cookies σε αυτόν τον ιστότοπο.
Google Analytics Cookies


Αυτά τα cookies συλλέγουν πληροφορίες που χρησιμοποιούνται είτε σε συγκεντρωτική μορφή για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείται ο ιστότοπός μας ή πόσο αποτελεσματικές είναι οι καμπάνιες μάρκετινγκ ή για να μας βοηθήσουν να προσαρμόσουμε τον ιστότοπο και την εφαρμογή μας για εσάς, προκειμένου να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

Εάν δεν θέλετε να παρακολουθούμε τον επισκέπτη σας στον ιστότοπό μας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση στο πρόγραμμα περιήγησής σας εδώ:

Other external services


Χρησιμοποιούμε επίσης διαφορετικές εξωτερικές υπηρεσίες, όπως το Google Webfonts, τους Χάρτες Google και εξωτερικούς παρόχους βίντεο. Δεδομένου ότι αυτοί οι πάροχοι ενδέχεται να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα όπως η διεύθυνση IP σας, σας επιτρέπουμε να τους αποκλείσετε εδώ. Λάβετε υπόψη ότι αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τη λειτουργικότητα και την εμφάνιση του ιστότοπού μας. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μόλις φορτώσετε ξανά τη σελίδα.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Privacy Policy


Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τα cookies και τις ρυθμίσεις απορρήτου μας στη Σελίδα Πολιτικής Απορρήτου.

Privacy and Cookies Policy
Allow AllSave Settings
Open Message Bar