
Διονύσιος Χριστόπουλος
Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ
Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ
Ο Διονύσιος Χριστόπουλος, PhD διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο Γεωστατιστικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης (ΠΚ). Κατέχει Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1985). Το 1991 απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στην Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Princeton (ΗΠΑ) όπου μελέτησε την ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων Μόντε Κάρλο για κβαντικά συστήματα στην ομάδα Φυσικής της Συμπυκνωμένης Ύλης του Νομπελίστα καθηγητή Philip W. Anderson. Έχει εργαστεί για 2 χρόνια ως Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης και για 5 χρόνια ως Επίκουρος Καθηγητής Έρευνας στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (Chapel Hill, ΗΠΑ). Στη συνέχεια εργάστηκε για 2 χρόνια ως Ερευνητής Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ερευνών Pulp and Paper του Καναδά. Μετακινήθηκε στο ΠΚ ως Αναπληρωτής Καθηγητής το 2002 και προήχθη σε τακτικό καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Γεωστατιστική» το 2007 στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι καθηγητής στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΠΚ.
Ο Διονύσης Χριστόπουλος έχει συμμετάσχει στην συγγραφή περί των 200 δημοσιεύσεων (σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και τεχνικές αναφορές) καθώς και στο βιβλίο με τίτλο “Spatiotemporal Environmental Health Modelling”. Η πρόσφατη μονογραφία του με τίτλο “Random Fields for Spatial Data Modeling’’ δημοσιεύτηκε από τον οίκο Springer το 2020. Συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών Stochastic Environmental Research and Risk Assessment που δημοσιεύει ο οίκος Springer και Computers and Geosciences του οίκου Elsevier. Το 2003 του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Johannes A. Van den Akker (από κοινού με τον Δρ. Tetsu Uesaka) για επιστημονική συνεισφορά στην Φυσική του χαρτιού. Ο κ. Χριστόπουλος έχει διατελέσει μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων στην Χωρική Στατιστική και την Στατιστική Φυσική, ενώ έχει παρουσιάσει την έρευνά του ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και σε Πανεπιστήμια/Ερευνητικά Κέντρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Είναι μέλος της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών Γεωεπιστημών.
Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων μεθόδων για την ανάλυση χωροχρονικών δεδομένων με εφαρμογές στην εκτίμηση ενεργειακών πόρων και την ανάλυση περιβαλλοντικών κινδύνων, αλγόριθμους για την προσομοίωση και συμπλήρωση κενών σε χωρικά δεδομένα προερχόμενα από επίγειες παρατηρήσεις και μεθόδους τηλεπισκόπησης, εφαρμογές της ανάλυσης χρονοσειρών, μεταφορά μεθόδων και ιδεών από τη Στατιστική Φυσική σε ερευνητικά προβλήματα της Νευροεπιστήμης, καθώς και τις εφαρμογές της Μηχανικής Μάθησης σε περιβαλλοντικά προβλήματα.